Prijzen in

 • RUB Russian Ruble
 • USD United States Dollar
 • EUR European Euro
 • TRY Turkish Lira
 • KZT Kazakhstan Tenge
 • IRR Iranian Rial
 • UAH Ukraine Hryvnia
 • SEK Sweden Krona
 • AED United Arab Emirates Dirham
 • LYD Libya Dinar
 • SAR Saudi Arabia Riyal
 • JOD Jordan Dinar
 • QAR Qatar Riyal
 • KWD Kuwait Dinar
 • GBP British Pound

Istanbul is de grootste stad van Turkije, de brug tussen twee zeeën – de Zwarte Zee en de Zee van Marmara – en twee continenten; Europa en Azië. Het subtropische klimaat zorgt ervoor dat het nooit echt te heet of te koud is in Istanbul; maar in de zomer kan een dagje aan zee toch best wel lekker zijn. De goed uitgeruste stranden in Istanbul lopen zachtjes af in het water en zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. 

Bezienswaardigheden zijn er in overvloed: monumenten die getuige zijn van de grootsheid van het Ottomaanse Rijk, diverse musea, grootse pleinen, de bazaars, een boottocht op de Bosporus, … Bovendien zijn er het hele jaar door festivals, tentoonstellingen en culturele happenings. Op het gebied van onderwijs is er keuze te over op alle niveaus. 

Het feit dat Istanbul een echte metropool is heeft een positieve invloed op het gebied van dienstverlening en infrastructuur. Zoals in de meeste wereldsteden heeft deze medaille ook een keerzijde: de levensduurte en de misdaadcijfers rijzen de pan uit. Gelukkig is dit niet in de hele stad het geval maar sterk wijk gebonden. Vastgoed in Istanbul is zeer gevarieerd, net zoals de prijzen die eveneens wijk gebonden zijn.

Ligging en klimaat. Istanbul ligt in het noordwesten van Turkije en is de grootste stad van het land; en trouwens een van de grootste steden ter wereld. Het klimaat is subtropisch. In de praktijk betekend dit dat het hier nooit zo warm is als in het Middellandse Zeegebied van Turkije. Tijdens de zomermaanden is de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 28 graden. Het voelt soms wel warmer aan vanwege de hoge vochtigheidsgraad. Tijdens de winters wordt het meestal nooit echt koud, alhoewel het kwik ’s nachts regelmatig onder het vriespunt daalt.

Zee en strand. Istanbul ligt tussen twee zeeën: aan de zuidkant de Zee van Marmara en langs de noordzijde de Zwarte Zee. De stranden van de Zee van Marmara bevinden zich in de wijken Fenerbahce en Caddebostan.  Gedurende de zomermaanden is het water warm genoeg voor een zwempartijtje en de stranden lopen zachtjes af in de zee. 

De stranden van de Zwarte Zee liggen in de wijk Sariyer. De beach clubs langs de kust voorzien zo ongeveer in alles voor een dagje amusement aan zee: diverse waterattracties zoals de banaan en parasailing, catamarans, terreinen voor volleybal en voetbal, bars en restaurants, biljard enzovoort. De stadsstranden van Istanbul zijn over het algemeen goed uitgerust en makkelijk te bereiken via het openbaar vervoer. 

Vanaf de Europese zijde van Istanbul kan u met een ferryboot of speedboot naar de stranden van een van de Prinseneilanden die bekend staan voor hun uitzonderlijke schoonheid en onbezoedelde omgeving.

Bereikbaarheid. Istanbul is bereikbaar via twee grote internationale luchthavens – Ataturk Airport en Sabiha Gokcen Airport – waar dagelijks honderden vluchten van over de hele wereld toekomen. Een derde luchthaven – die de grootste van Europa en een van de grootste ter wereld moet worden – is inmiddels in aanbouw en zou vanaf eind 2017 operationeel moeten zijn. Vanop de luchthavens vertrekken rechtstreekse bussen naar zowat alle wijken van Istanbul. In de stad zelf zijn zowat alle mogelijke transportmiddelen voorhanden: lijnbussen, sneldiensten, metro, tram, overzetboten en natuurlijk taxi’s.

Bezienswaardigheden. Heel wat monumenten in Istanbul zijn de stille getuigen van de grootsheid van het Ottomaanse Rijk. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis, de Hagia Sofia, het Dolmabahçepaleis en vele van de andere schitterende bouwwerken in deze stad. De belangrijkste musea zoals het Mosaic Museum, het Kariye Museum, het Museum voor Turkse en Islamitische Kunst, Istanbul Museum voor Moderne Kunst (Istanbul Modern) en nog tientallen anderen zijn gedurende het hele jaar door geopend.

Veiligheid. Een van de minpunten van een kosmopolitische stad zijn meestal de misdaadcijfers. Ook voor Istanbul gaat deze regel op: in vergelijk met de steden aan de Turkse Middellandse Zeekust  liggen deze aanzienlijk hoger; maar zijn wel zeer verschillend van wijk tot wijk. Sommige regio’s in de stad zijn net zo veilig als een vreedzaam dorpje langs de kust …

Onderwijs. Het aanbod aan scholen is uiteraard gigantisch in deze stad, zowel Turkse als internationale, waar les gegeven wordt in vreemde talen. In Istanbul vindt u de beste universiteiten van Turkije en heel wat onder hen bieden studierichtingen aan die gericht zijn op buitenlandse studenten, en waar dus wordt gedoceerd in het Engels.

Cultuur. Eeuwenlang was Istanbul een kruispunt van internationale handelsroutes en een plek waar diverse nationaliteiten samenkwamen, waardoor verdraagzaamheid en respect ten opzichte van andere culturen als het ware ingebakken zit in de mentaliteit van deze stad. Ieder jaar zijn er diverse festivals, tentoonstellingen, biënnales en optredens van wereldberoemde artiesten in Istanbul. Het culturele leven in de stad draait het hele jaar door op volle toeren en biedt de gelegenheid om met eender welke kunstvorm in aanraking te komen.

Levensduurte. De levensduurte in Istanbul ligt op alle gebied – gaande van een ticketje voor de bus tot de aankoop van een appartement – behoorlijk hoger dan in de zuidelijke regio’s van Turkije; en kan op sommige vlakken zelfs even schrikken zijn.

Voordelen van een grote stad. Officieel bedraagt het aantal inwoners van Istanbul een dikke 14 miljoen, maar op een normale werkdag mag u daar nog eens vijftig procent extra bijtellen vanwege de pendelaars die buiten de stad wonen maar in Istanbul werken. In de volksmond wordt dan ook gezegd dat de bevolking al boven de twintig miljoen zit … Deze bevolkingsdichtheid heeft een positief effect op de zakenwereld en de kwaliteit van de dienstverlening op vele gebieden.

Vastgoed in Istanbul. Volgens het adviesbureau Price Waterhouse Coopers stond Istanbul in 2012 op nummer één in de top tien wat betreft de aantrekkelijkheid van vastgoedinvesteringen in een Europese stad. Een van de oorzaken is het gigantische tekort aan woningen, een getal dat reeds jaren op 250 000 staat. Wanneer u vastgoed wil aankopen in Istanbul dient u rekening mee te houden dat de prijs hoofdzakelijk bepaald wordt door de wijk waarin het pand zich bevindt. 

Zoals in vele grote Europese steden worden de prijzen steeds verder de hoogte ingestuwd door het uitstekende huurrendement en de vlotte herverkoopbaarheid van de panden. Het gebrek aan nieuwe bouwgronden werkt deze evolutie alleen maar in de hand. Een prijskaartje van meer dan één miljoen euro voor een luxe appartement in een residentieel complex met een goede ligging is dan ook geen uitzondering.

Meer weten
Istanboel

Heeft u vragen? Bel ons!

Sergiy Volchenkov - Directeur
Sergiy Volchenkov
Directeur
+90 242 606 11 55